ED Artikel | Dalen de huurprijzen?

Bron: Merlijn van Dijk - Eindhovens Dagblad

Dalen de huurprijzen in de vrije sector door corona? Dat ligt eraan wie je het vraagt.

EINDHOVEN – Expats blijven weg en dus dalen de huurprijzen in de vrije sector, stelt onafhankelijk woningplatform Pararius. Het is maar net naar welk segment van de markt je kijkt, zeggen Eindhovense vastgoedbeheerders.

Dat nieuwe expats sinds eind maart grotendeels wegbleven uit de regio betwist niemand. Na de komst van corona lag het vliegverkeer immers een tijdlang nagenoeg stil. Maar dat de huurprijzen in de vrije sector flink daalden als gevolg van de expat die niet kwam, dat is een conclusie die niet iedereen beaamt.

Eerst die dalende prijs. Woningplatform Pararius meldde donderdag dat de huurprijzen in de vrije sector landelijk met 0,4 procent zijn gedaald ten opzichte van een jaar eerder. De eerste daling sinds zes jaar tijd. In Eindhoven daalden de prijzen de eerste twee kwartalen van dit jaar volgens Pararius ook al. Het derde kwartaal lag de prijsdaling op 7,1 procent.

Pararius wijst naar het wegblijven van expats als mogelijke oorzaak van de daling. Een conclusie waar Jessy Couwenberg van Zuid Beheer zich deels in kan vinden: ,,We zien een daling bij gemeubileerde en gestoffeerde appartementen. Die zijn normaal in trek bij mensen die relatief kort naar Eindhoven komen.” Expats dus. ,,Wij zien veel vraaguitval van expats vanaf maart/april”, zegt ook Evelien Smits van van Kempen OG Vastgoedbeheer. Denny Janssen van Corporate Housing Solutions begeleidt expats regelmatig van een tijdelijke naar een vaste woning. ,,We zien dat er meer ruimte is om de prijs omlaag te krijgen”, zegt hij.

‘Geen prijsdaling’

Nu de prijs die helemaal niet daalde. Couwenberg ziet bijvoorbeeld ook dat de vraag naar ‘grondgebonden woningen’, hele huizen dus, gewoon op peil blijft. En Eric Prevoo, directeur Vastgoedmanagement van VB&T, ziet zelfs helemaal geen prijsdaling. ,,We zien wel een afname in de vraag”, zegt hij. ,,De druk op de markt is wat afgenomen. Maar 70 procent van onze woningen verhuren wij aansluitend. Dat is niet anders dan voor corona.” VB&T verhuurt voornamelijk woningen in het middensegment waar expats vaak duurder uit zijn. Mogelijk verklaart dat de uiteenlopende cijfers.

En het is overigens ook niet zo dat Pararius de prijsdaling volledig op het conto van de expat schrijft. ,,Op een bepaald moment kunnen en willen woningzoekenden de hoge huurprijzen niet meer betalen”, schrijft Jasper de Groot, directeur van Pararius. Al gelooft Couwenberg daar dan weer niets van. Hij denkt niet dat de top van de huurprijzen in zicht is. ,,De daling is echt corona-afhankelijk”, zegt hij. ,,Er is gewoon nog steeds krapte op de woningmarkt. Laten we dat voorop stellen.”